"Pravé české míchačky" jsou a vždycky byly nejen vzhledem k ceně, ale i prvkům jistého experimentu a "zaumnosti" právě častým studentským pitím - samozřejmě vedle vševládného piva. Na všechny ty houby, betony či bavoráky, jmenujeme-li jen ty nejznámější, studentská kapsa vždycky stačila a dalo se s nimi zažít spousta legrace (s, pravda, ne vždy záviděníhodnými následky).
Alexandr Guha, takto doktorand FF UK, divadelník, hudebník a dramaturg TV Óčko, je zjevně mužem nejen hluboce erudovaným a majícím ve svém zkušenostním portfoliu dlouholeté výzkumy dané problematiky takříkajíc na vlastní kůži, ale také člověkem, který má svůj vědní obor hluboce rád - to vyplývá z každého řádku knihy.
Kniha zdaleka není typickou "kuchařkou", byť je pečlivě strukturována podle druhu bází, na kterých se probírané "lidové koktejly" (vesměs s hlubokými kořeny, sahajícími do minulého režimu, tedy ještě před nástupem cizokrajných mojit a spol.) vyrábějí. Těmi jsou typické české likéry (vaječňák, griotka, zelená), vodka a rum, jako modernější "přivandrovalci" mladšího data pak tequila a absint. Nechybějí ovšem ani mixy s vínem a pivem.
Leninova pomstaVíno lze kombinovat i s dalšími alkoholickými nápoji. Výhradně se toto alkoholové vylepšování týká vína červeného. Předně je to přímé doplnění již popisované houby (víno s colou). Obvyklým způsobem, jak zde zvýšit alkoholický účinek, je přidání velkého panáka rumu. Zde se uplatňují výše uvedené názvy bambus a mičuda. Tento nápoj doplněný o tuzemský destilát se totiž nazývá bambus s motorem nebo v případě dvojnásobné dávky příměsi hypermičuda. Pokud do vína kromě rumu přidáme ještě fernet, tedy dech mrtvé milenky, odkážeme k dobám minulého (snad již navždy mrtvého) režimu. Je to buď rudý kladivo anebo případně Leninova pomsta. |
Jakousi pomyslnou "vyšší dívčí" (či spíše diplomovou prací, abychom zůstai v akademickém prostředí) pak představuje kapitola s výmluvným názvem multimíchačky. Před jejím praktickým studiem by ovšem bylo radno v rámci přípravy včas uvědomit rychlou pomoc Záchranné služby.
Prasečí polévkaK míchání tohoto nápoje nedochází v půllitru, ale v hlubokém polévkovém talíři. Chvíle této polévky nastává ráno, kdy se po prohýřené noci nalije do talíře vše, co zbylo z každé láhve. Výsledná směs se poté zamíchá a konzumuje lžící. |
Guhovy Pravé české míchačky mají ovšem mnohasměrné přesahy. Přesahy kulturně-vědné v mimoběžných citacích a narážkách na literaturu, kinematografii či pop music, a obzvláště silné přesahy lingvistické, neboť lidová tvorba se na pojmenovávání "míchaček" vyřádila jako v málokterém jiném oboru.
Vejce se špenátem nebo žabí hlen?Začneme kombinací zelené a vaječňáku, kterou lze nalézt pod několika zcela svébytnými názvy. Tento míchaný nápoj je znám buď jako vejce se špenátem anebo pod dvěma méně přitažlivými jmény: žabí hlen či jednoduše flusanec. Tato třetí varianta má ještě podvariantu názvu afghánský chrchel. |
A je-li řeč o přesazích, nelze pominout ani závěrečné, přesněji bonusové kapitoly Existenciální prožitek kocoviny, nastiňující filozofické otázky aktů, spojených s praktickou realizací vědomostí, načerpaných z přečteného textu, a Struktura kocoviny, zabývající se nastolenou problematikou z hlediska biologického, resp. biochemického. Včetně tématu tolik vzývaného i odmítaného "vyprošťováku".
VyprošťovákOpětovný přísun alkoholu ukojí receptory a konec dosavadního přísunu alkoholu je celkově pozvolnější. Vyprošťovací pivo zároveň na chvíli dodá vyplavené ionty, minerály a v podstatě i tekutiny. Efekt vyprošťováku je tedy pouze dočasný. |