Přípravy na filmový festival vrcholí

Přípravy na filmový festival v Karlových Varech, který začíná již v pátek 2.července, jdou už do finále. S průběhem letošních příprav jsme spokojeni, hlásí pořadatelé. Technici naposledy testují aparaturu a na nápor návštěvníků jsou připraveni i majitelé hotelů a restaurací.

"Na místě je už prakticky celý tým pořadatelů a vše podstatné pro hladký průběh filmové přehlídky je připraveno," řekl šéf produkce MFF Petr Lintimer.

Nejrušněji je už tradičně v prostorách hotelu Thermal, kde se odehraje i slavnostní zahájení a zakončení festivalu. Červené koberce, po nichž budou také letos vstupovat do centra dění hvězdy stříbrného plátna, ale přijdou na své místo až na poslední chvíli.

"Nechceme, aby je někdo stačil pošlapat a ušpinit. Jinak jsem letos s průběhem příprav spokojen. Vše jde až nezvykle hladce," uvedl Lintimer.

Přípravné práce v posledních dnech před vypuknutím MFF zajišťoval sehraný tým 35 lidí. Až začne karlovarský svátek filmů naplno, bude dnem i nocí vytíženo až 500 pořadatelů. Hosteskami počínaje a uvaděčkami v sálech konče.

V Karlových Varech je na nápor diváků připraveno 34 pokladen, pořadatelé mají k dispozici 200 počítačů a 90 tiskáren. Propojení systému je v podstatě hotovo a od pondělí začalo jeho "ostré" testování.

Podle Lintimera zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mohl objevit nějaký zásadní problém, který by prodej vstupenek zkomplikoval.

Takřka připraveno je všech 12 promítacích sálů. Technici ještě naposledy kontrolují promítačky, připravuje se titulkovací zařízení. Nafukovací kino z Francie, které se loni stalo jednou z atrakcí festivalu, ale letos chybí. Jeho provozovatel zkrachoval.

"Podařilo se nám ho nahradit sálem v Lázních III, jehož rekonstrukce skončila krátce před festivalem," poznamenal šéf produkce.

Na festival se kromě filmových fanoušků těší také majitelé restaurací i hotelů, kterým výrazně stoupne tržba. Mezi nejvíce vytížené podniky bude tradičně patřit Grandhotel Pupp.

Obrat Puppu se během deseti festivalových dnů zvýší na 110 procent oproti běžnému ročnímu průměru, řekl generální ředitel Puppu Roman Vacho.

"Festival je pro nás jednoznačně nejvýznamnější akcí roku. Klade ovšem velké nároky na personál. Hotel je po deset dní obsazen na 100 procent a hosté se třikrát až čtyřikrát vymění. V práci bude ve směnách 240 zaměstnanců a ještě kolem 50 až 60 brigádníků," uvedl Vacho.

Největšímu náporu budou podle Vacha vystaveny stravovací provozy. Budou chystat jídlo nejen pro hotelové hosty, ale také na desítky rautů a společenských akcí.

"Jenom na slavnostní zahájení a zakončení festivalu připravíme občerstvení pro více než 1000 hostů," poznamenal Vacho.