Spíše než u receptů si budete u čtení kuchařky Magdaleny Lindaurově libovat nad grafikou.

Spíše než u receptů si budete u čtení kuchařky Magdaleny Lindaurově libovat nad grafikou. | foto: Profimedia.cz

Kuchařka Magdaleny Lindaurové je spíše grafickou lahůdkou

  • 0
Palačinky s koprovou omáčkou, bramboráky se smetanou nebo šašliky, to jsou klasická pobaltská jídla. Grafička Magdalena Lindaurová spojila svoji profesi s láskou k cestování a vaření a vydala první díl kuchařky nazvané Na vandru, věnovaný právě pobaltské kuchyni.

A i když textově nejde o žádný zázrak a leckterý kuchařský odborník by se asi chytal za hlavu, graficky a výtvarně je kulinářský sešit opravdu "vychytaný". Vyšel v číslovaném nákladu dvou set padesáti kusů, každý kus má několik ručně vlepených ozdob, obsahuje samolepky (zřejmě štítky na zavařeniny) a vlastní prostor na vpisování nových receptů.

Kuchařky pro sběratele

Lindaurová projela Finsko, Estonsko, Litvu a Lotyšsko a zaměřila se na reálný život. Žádné drahé hotely, žádné restaurace pro turisty. Obešla ty nejzapadlejší uličky a našla domorodé hospody, ochutnala místní speciality. Podle receptů pak jídla doma uvařila, namalovala, vyfotila a poskládala do knížky.

A chystá druhý díl, zaměřený na festival Glastonbury, kde ochutnala gambijskou slepici.

Lindaurová stvořila spíš než kuchařku milé alternativní grafické dílo, a pokud jí skutečně vyjde záměr vydávat sešit pravidelně, mohl by se stát originálním sběratelským artiklem.

Magdalena Lindaurová: Na vandru
34 stran, cena 199 korun.
Hodnocení MF DNES: 70 %