Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kromě muziky nic nestíhám, říká Žbirka

  13:09aktualizováno  13:09
Populární zpěvák Miroslav Žbirka, který právě vydává nové CD s názvem Modrý album, více než hodinu on-line odpovídal na dotazy čtenářů iDNES. Slovenský zpěvák, trvale usazený v Praze, zahájil rozhovor sdělením, že se mu chce spát. Přesto neúnavně odpovídal na početné otázky svých fanoušků a fanynek. "Nevím, čím to je, ale kromě muziky toho jiného moc nestíhám. Nepodnikám, protože bych si na to sotva našel čas," přiznal se jednomu ze čtenářů a prozradil, že na rok 2002 chystá koncertní turné po ČR a Slovensku.

V úterý 23. října proběhne v pražském klubu Meloun křest cédéčka. Žbirka, který si říká Meky, je autorem hudby všech patnácti písní. O texty se podělil s Jozefem Urbanem a Kamilem Peterajem.

Miro Žbirka začínal v popmusic jako člen skupiny Modus. Roku 1977 získal společně s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V období 1976 - 1980 natočil s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a další. V roce 1981 založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. 

Záznam on-line rozhovoru s Miroslavem Žbirkou najdete ZDE.

Roku 1982 se Miro stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a zvítězil rovněž na mezinárodním festivale v rakouském Villachu s písničkou Love Song (V slepých uličkách). Nasledovala další zlatá Bratislavská lyra za píseň Nechodí a nabídka německých producentů na spolupráci s firmou RCA. V této gramofirmě nakonec vyšly 2 LP a celá řada singlů.

Za období své činnosti absolvoval množství koncertů doma i v zahraničí, zahrál si v muzikálu Neberte nám princeznu a natočil řadu autorských alb.

Miro Žbirka
Modrý album

1 Jediná
2 Je mi fajn
3 Kvôli tebe
4 Mayday
5 Vstávaj
6 Bezchybná
7 Len zatvor oči
8 Myslím že ti rozumiem
9 Mám rád
10 Nad ránom
11 Nespáľme to krásne v nás
12 Miliónkrát
13 Nesplnený sen
14 Co bolí to přebolí
15 Na klzisku

Miro Žbirka - diskografie

Modus 1979
Doktor Sen 1980
Sezónne lásky 1982
Roky a dni 1983
Nemoderný chalan 1984
Chlapec z ulice 1986
Zlomky poznania 1988
K.O. 1990
Songs For Children 1993
Samozrejmý svet 1994
22 dní The Best of 1995
Meky 1997
Modus 1 Komplet - Úsmev 1998

The Best of 2

1999
Songs For Boys and Girls 1999
Modrý album 2001
Miro (anglicky) 1982
Giant Step (anglicky) 1983

Miro Žbirka na on-line rozhovoru v iDNES.

Miro Žbirka na on-line rozhovoru v iDNES.

Miro Žbirka na on-line rozhovoru v iDNES.

Miro Žbirka na on-line rozhovoru v iDNES.

Miroslav Žbirka

Miro Žbirka - obal CD Modrý album.

Miroslav Žbirka během on-line rozhovoru (22. října 2001).

Miroslav Žbirka během on-line rozhovoru (22. října 2001).

Miroslav Žbirka během on-line rozhovoru(22. října 2001).

Autoři:



Nejčtenější

Je to výprodej našeho kamarádství, reaguje Viewegh na slevy svých knih

Spisovatel Michal Viewegh v pořadu Za scénou

Euromedia, nový nakladatelský dům Michala Viewegha, láká na letní povídkový soubor Město mezi zelenými kopci, na kterém...

GLOSA: Brutal Assault opět dokázal, že patří k evropské špičce

Záběr z festivalu Brutal Assault 2018

Kolem 19 tisíc lidí dorazilo do areálu pevnosti Josefov v Jaroměři na letošní ročník festivalu Brutal Assault. A...



Zemřel český dýdžej Michal Maudr známý pod přezdívkou DJ Loutka

DJ Loutka

Ve věku 51 let zemřel jeden z nejznámějších českých dýdžejů a výrazná postava tuzemské taneční scény Michal Maudr,...

Film s Kevinem Spaceym utržil za první den v kinech jen 126 dolarů

Kevin Spacey ve filmu Billionaire Boys Club

Herec Kevin Spacey obviněný ze sexuálního nátlaku utrpěl další ránu ve své kariéře. Novinka Billionaire Boys Club, v...

KOMENTÁŘ: Dívejte se! Oscara získává největší tupost roku

John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert a Richard R. Hoover. To je sestava,...

Málokdy se vidí, aby více než šest tisíc vážených osobností spáchalo v jediném okamžiku hromadnou společenskou...

Další z rubriky

GLOSA: Brutal Assault opět dokázal, že patří k evropské špičce

Záběr z festivalu Brutal Assault 2018

Kolem 19 tisíc lidí dorazilo do areálu pevnosti Josefov v Jaroměři na letošní ročník festivalu Brutal Assault. A...

Na Soundtracku zahrají i hudbu z Kingdom Come. K mání byly lístky se slevou

Tvůrci hry Kingdom Come: Deliverance vrátili areálu jeho středověkou podobu,...

Kingdom Come: Deliverance, tedy česká počítačová hra roku, která zaujala i v zahraničí, se na festivalu Soundtrack...

Hudebníci jedou zahrát krajanům do Banátu, stále jich tam jsou dva tisíce

Zuby Nehty

Je to asi nejvzdálenější přehlídka s tak masivní českou účastí, ale dává to smysl. Čtyřdenní festival Banát v rumunské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz