Vědci analyzovali 52 slavných Posledních večeří namalovaných počínaje rokem 1000.
Dva profesoři a jeden presbyteriánský duchovní došli s pomocí počítače k závěru, že v poměru k hlavám stolovníků se talíře zvětšily během tisíciletí o 65,6 procenta, porce na talířích o 69,2 procenta a kousky chleba o 23,1 procenta.
Vítězí ryby, na chvostu je jehněčí
Pokud šlo rozeznat, co malíři Kristovi a apoštolům "servírovali", byla to v 18 procentech případů ryba, ve 14 procentech jehněčí a v sedmi procentech vepřové.
Podle jednoho z autorů studie, Briana Wansinka, tento vývoj odráží pokrok zemědělství během posledních deseti století - "ohromné zvýšení výroby, disponibilnosti potravin, potravinové bezpečnosti".
"Protože umění napodobuje život, odrážejí se tyto změny i v obrazech představujících nejslavnější večeři v dějinách," řekl Wansink.