Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kdo vyhrál Vary? Losos, jahody a kachna

  17:36aktualizováno  17:36
Zlí jazykové tvrdí, že na karlovarský festival se jezdí hlavně kvůli večírkům. A mlsní jazykové oponují – kéž by tomu tak bylo, protože třetinu kulinářských slavností člověk vůbec nestihne a na třetinu ho zase nepozvou.

MFFKV - delikatesy - Karlovy Vary (4. července 2007) | foto: Petr TopičiDNES.cz

Svědectví ze zbylé třetiny zní: nic převratného letošní sezona neurodila. Gurmánským porotám stále vévodí severský losos, kterému však čím dál ostřeji konkuruje staročeská kuchyně v čele s kachnou.

V kategorii zvané sladká tečka pak letos vedly lívanečky s kysanou smetanou. Jak vidno, nic, co by si  nemohl člověk ukuchtit i doma k nedělnímu obědu.

popisekVítězové končili u čokoládové fontány
jak vypadal poslední mejdan MFF

Ani nápojové módní trendy se nemění. Cizinci holdují pivu, mládež koktejlům v čele s mojitem, novináři a Danny DeVito suchému martini, které vzpruží, leč neublíží.

Vražednou kombinací deptala drobná odpolední matiné na terase Thermalu, kde se podávaly jahodové dorty se sklenkou více či méně sladkého sektu.

Co se stylu týče, široce se rozevřely nůžky mezi těmi, kdo svěřili podobu svého večera nápaditému vkusu bratří Cabanů, a těmi, pro něž je vrcholem zábavy estráda, jíž kraluje mnohaletá zlatá slavice prokládaná polykači ohňů.

Po hudební stránce bezkonkurenčně kralovala rocková kapela na večírku RWE, jenž spolu s barrandovským patřil k nejpříjemnějším a nejuvolněnějším.

Oba se totiž konaly na Dianě, ve volném prostoru pod rozhlednou, a myslely i na ty, kterým je porce guláše milejší než kilo kaviáru – ten byl ostatně letos zjevně na ústupu.

V kuchařské soutěži chutí, barev a vůní naprosto jednoznačně vyhráli Italové včetně sicilských vín. Francouzi dodrželi tradiční rafinovanost, Korejci překvapili kosmopolitním jídelníčkem a Slováci potěšili grilovanými klobáskami.

Hlavní gastronomická vlna karlovarského týdne však svědčí o mimořádné nadúrodě jahod. Cpaly se všude a do všeho, byly dokonce k vidění v kombinaci se slanými tyčinkami, takže i pravověrným vegetariánům hrozila kopřivka.

A co požíval dělný lid? Bagety nebo gulášovou polévku za třicet korun českých. Vynikající!

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hrdinové filmu Pěkně blbě
RECENZE: Klid, nenávidíme teroristy. Komedie Pěkně blbě umí smích vyostřit

Americká romantická komedie Pěkně blbě zahajovala karlovarský filmový festival a po jeho sobotním závěru vstupuje do kin. Nejen festival mile osvěžila.  celý článek

Václav Vorlíček s cenou za celoživotní přínos českému filmu (8. července 2017).
Vary vyhrál český film Křižáček, režisér Vorlíček převzal celoživotní cenu

Hlavní ceny z mezinárodní soutěže zůstanou v bývalém Československu. Hlavní soutěž 52. ročníku karlovarského filmového festivalu vyhrál český snímek Křižáček,...  celý článek

Delegace k filmu Křižáček: režisér Václav Kadrnka a herci Matouš John a Karel...
Neradostné příběhy, ale radost pohledět. Kdo má šanci na cenu z Varů

Zvláštní. Ač většina hraných filmů hlavní soutěže karlovarského festivalu vyprávěla o lidských traumatech od osobních po válečná a uprchlická, vesměs byly...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.