Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Každá desátá deska bude výběr, plánuje Petr Fiala

  10:31aktualizováno  10:31
Po třinácti letech koncertování, mystifikačním filmu Mňága - Happy End, stovkách koncertů a devíti studiových deskách skupina Mňága a Žďorp bilancuje. "Nikdy jsem netušil, že si budu s muzikou takhle užívat," říká Petr Fiala, zpěvák a hlavní autor skupiny.

Jezdívali jste přes sto koncertů ročně. Stále máte takový nápřah?

To není nápřah, ale realita. Začátkem devadesátých let jsme měli dvě stě padesát vystoupení do roka.

Dá se to vydržet?

To je přece příjemný způsob života, když si umíte zorganizovat čas, abyste úplně nezakrněl. A také se snažíme o pravidelné vydávání desek. Nemůžeme být příliš rozevlátí.

Dá se říci, že proto zníte stále stejně?

Já si to nemyslím. Z každé nahrávky poznám, v jakém jsme byli období a že jsme byli třeba rádi, když jsme album vůbec natočili. Na jiné desce jsme průběžně pracovali tři roky a vybírali z třiceti písní. Nemůžeme vydávat desky jednou za pět let jako zahraniční skupiny, které mají k dispozici celý svět. Republiku projedeme za pět hodin.

Na bilanční výběr jste zařadili vaše úpravy písní od Jaromíra Nohavici, Oldřicha Janoty či Karla Plíhala, které jste opatřili souhrnným podtitulem Folk není mrtev. Je to míněno vážně?

Ne, to je zaměřeno proti všem škatulkám. Kdo přesně ví, co je folk? Ale taky to znamená, že folk není mrtev. Tím označením jsme oddělili naše skladby od folku. A zároveň jsme chtěli, aby bylo vidět, že Janotu nebo Nohavicu máme rádi.

Název kompilační desky Jen pro vlastní potřebu! je podobný dvojsmysl jako podtitul Folk není mrtev?

Jasně. Když se něco snažíte prodat lidem, tak to přece nemůžete nazvat Jen pro vlastní potřebu.

Diskografie

1990 edice "Rock debut" č. 8 Panton
1991 MADE IN VALMEZ N.A.R./Monitor
1992 FURT ROVNĚ BMG Ariola
1993 RADOST AŽ NA KOST Monitor/EMI
1994 VALMEZ ROCK CITY Monitor/EMI
1994 NEČUM A TLESKEJ! - sólové album P. Fialy  Monitor/EMI
1995 NEJLÍP JIM BYLO - singl Monitor/EMI
1995 RYZÍ ZLATO Monitor/EMI
1996 HAPPYEND - soundtrack k filmu  Monitor/EMI
1997 BAJKONUR Monitor/EMI
1999 CHCEŠ MĚ? CHCI TĚ! Monitor/EMI
2000 NIC SLOŽITÝHO Monitor/EMI
2001 JEN PRO VLASTNÍ POTŘEBU ! Monitor/EMI

Vaše verze písně I cesta může být cíl, jejímž autorem je ztišený písničkář Oldřich Janota, se ujala. Co on na to?

Jednou se na nás přišel podívat. Stál vzadu v sále narvaném tančícími lidmi, kteří si zpívali I cesta může být cíl. Říkal, že je rád. Nikdy nevěřil tomu, že napíše píseň, která by se zalíbila tolika lidem. Divil jsem se, že to neví. Má takových písní třicet. Já bych rád udělal desku složenou jenom z jeho věcí. Natočil bych je buď s kapelou, nebo s pomocí technologických postupů. Přál bych si, aby je nazpíval Janota, ale ten už je někde jinde. Nechce se vracet ke starým věcem.

Které muziky ze zahraniční byste se rád ujal?

Vybral bych jinou kapelu, než která se podobá nám, třeba robotický Kraftwerk. Líbí se mi jejich hypnotické rytmy, ve kterých najdete melodii, i když je třeba naivní. Z hudby Kraftwerk by se daly udělat písničky pro bigbítovou kapelu. Ta by hrála strojově přesně, ale tím, že skupinu tvoří živí lidé, zněla by vlastně nepřesně. Něco takhle zábavného by mě zajímalo.

Pomohl jste nové pardubické kapele Vypsaná fixa. Čím vás upoutala?

Měl jsem pocit, že přesně ví, co dělá. Nabídl jsem kapele, že budu zadarmo produkovat desku, když získá nahrávací smlouvu. Album jsme natočili živě. Všichni hráli dohromady, aby zněli co nejpřirozeněji. Dívali se přitom skrz sklo na mě a na zvukaře. Když jsme se smáli, věděli, že je to v pohodě.

Jak dlouho tady bude Mňága & Žďorp?

Nevím. Na otázku, proč vydáváme bilanci, odpovídáme: každá desátá deska bude výběr. A k tomu dalšímu se chceme propracovat.

Valašskomeziříčská kapela Mňága a Žďorp

Na charitativní akci Pomozte dětem v rožnovském skanzenu vystoupila i valašskomeziříčská kapela Mňága a Žďorp. (16.4.2001)




Nejčtenější

Je to výprodej našeho kamarádství, reaguje Viewegh na slevy svých knih

Spisovatel Michal Viewegh v pořadu Za scénou

Euromedia, nový nakladatelský dům Michala Viewegha, láká na letní povídkový soubor Město mezi zelenými kopci, na kterém...

GLOSA: Brutal Assault opět dokázal, že patří k evropské špičce

Záběr z festivalu Brutal Assault 2018

Kolem 19 tisíc lidí dorazilo do areálu pevnosti Josefov v Jaroměři na letošní ročník festivalu Brutal Assault. A...



Spisovatelé napadli koncert Karla Gotta v Lipsku. Přitom žádný nebude

Karel Gott v pražské O2 areně 12. června 2018

Část Asociace spisovatelů se rozhodla napadnout říjnové vystoupení Karla Gotta v rámci Roku české kultury v Lipsku. Z...

KOMENTÁŘ: Dívejte se! Oscara získává největší tupost roku

John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert a Richard R. Hoover. To je sestava,...

Málokdy se vidí, aby více než šest tisíc vážených osobností spáchalo v jediném okamžiku hromadnou společenskou...

KVÍZ: Jak znáte Rychlé šípy a Jaroslava Foglara, plantážníci?

Rychlé šípy

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Příběhy Rychlých šípů od Jaroslava Foglara hltaly...

Další z rubriky

PORTRÉT: Hlas jako přírodní bohatství. I to byla Aretha Franklinová

Aretha Franklinová v roce 1975 na předávání Oscarů

První žena uvedená do Rokenrolové síně slávy, Aretha Franklinová přezdívaná královna soulu, zemřela v 76 letech.

RECENZE: Newyorští Grizzly Bear máchli tlapou a struny čouhaly z pódia

Záběr z prvního pražského koncertu newyorské kapely Grizzly Bear (13. srpna...

Americká alternativní kapela Grizzly Bear dorazila v pondělí poprvé k nám. V pražském Roxy naživo předvedla tu méně...

Brooklynští Grizzly Bear se probrali ze zimního spánku a nabarvili trosky

Newyorská kapela Grizzly Bear vystoupí poprvé v České republice

Poprvé se u nás objeví kapela Grizzly Bear. Parta z newyorského Brooklynu, která kombinuje rock s vokálním harmoniemi,...

Najdete na iDNES.cz