Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Karel Kachyňa vyprávěl obrazem

  16:36aktualizováno  16:36
V Karlu Kachyňovi odešla české kinematografii velká osobnost. Dovedl vyprávět, a to i ve chvílích, kdy nestál za kamerou. Z rozhovorů, které poskytl MF DNES, přinášíme výběr jeho nejzajímavějších myšlenek.

Karel Kachyňa zemřel v nedožitých osmdesáti letech v po delší nemoci v říčanské nemocnici. - více zde

"Odjakživa a bez výjimky, kdykoli já točím film, rodí se jeden průšvih za druhým," přiznal Kachyňa v rozhovoru pro MF DNES. 

"Existují různé cesty k filmu. Některý snímek vznikne jen proto, že má nádhernou hudbu, jiný se inspiruje třeba obrazem. Krásné je, když se propojí obojí."

Jedním z Kachyňových mott byla touha vyprávět obrazem: "Vyznávám hlavně radu, kterou nám kdysi dal jeden moravský malíř. Učil nás: Zanechejte žvanírny, vyprávějte obrazem."

Bál se zbytečného filmu
"Vždycky mě zajímal vztah člověka a stroje, vidím v něm cosi zvláštního, tajemného. Sice vůbec technice nerozumím, ale omračuje mne - tedy pokud funguje. Nadšeně se učím novým postupům, ačkoliv jsem odchovaný tradičním materiálem s okénky o čtyřech perforačních dírkách. O těch alespoň s jistotu vím, že existují kvůli posunu filmového pásu, ne kvůli větrání," nechal se slyšet v jednom interview pro MF DNES. 

"Když jsem točil filmy v sedmdesátých letech, možná někdy - možná určitě - ne že bych se podbízel, ale některé věci v dramaturgii tehdejších let jsem musel obětovat proto, abych daný film mohl vůbec natočit. Doufám, že jsem ale nikdy nenatočil a ani nenatočím film, který by byl zbytečný."

Karel Kachyňa se považoval za skeptika, přesto nechtěl, aby lidé po jeho snímcích cítili smutek: "Netoužím po tom, aby lidé na mých filmech plakali, i když jsem spíš skeptik a nevidím moc důvodů k optimismu. Miloš Forman mi vyprávěl, že ve Spojených tátech má filmař jen dvě možnosti: buď lidi rozesměje, nebo je rozpláče. Nic mezi tím. Jenže já mám naopak nejradši právě něco mezi tím."  

Karel Kachyňa - filmografie

2000-1990   
Hanele (1998)
Fany (1995)
Prima sezóna (1994)
Kráva (1993)
Městem chodí Mikuláš (1993)
Poslední motýl (1990)
 
1989-1980
Oznamuje se láskám vašim (1989)
Dobré světlo (1986)
Smrt krásných srnců (1986)
Duhová kulička (1985) ()
Vlak dětství a naděje (1984) (TV seriál)
Sestřičky (1983)
Pozor, vizita! (1981)
 
1979-1970    
Lásky mezi kapkami deště (1979)
Čekání na déšť (1978)
Setkání v červenci (1978)
Malá mořská víla (1976)
Tajemství velikého vypravěče (1971)
Ucho (1970)
Už zase skáču přes kaluže (1970)
 
1969-1960    
Směšný pán (1969)
Kočár do Vídně (1966)
Ať žije republika (1965)
Naděje (1963)
Závrať (1962)
Práče (1960)
 
1959-1950    
Král Šumavy (1959)
Dnes večer všechno skončí (1954)
Ztracená stopa (1953)
Za život radostný (1950)

Český lev 1995 za dlouholetý umělecký přínos českému filmu

Kompletní filmografii Karla Kachyni si můžete přečíst zde.

Karel Kachyňa

Karel Kachyňa

Karel Kachyňa

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Upoutávka k seriálu Až po uši 2
VIDEO: Hřebejkův seriál Až po uši 2 se vydá na horské svahy

Všichni se hledají – a občas se najdou v cizí posteli, prozrazuje druhá série komediálního seriálu Jana Hřebejka Až po uši, který nasadí HBO 12. listopadu....  celý článek

Trailer k filmu Milada
PRVNÍ DOJMY: Jistěže, Milada Horáková byla statečná. Ale co dál?

Pravda vítězí, stojí v závěrečných titulcích filmu Milada, věnovaného Miladě Horákové a „všem bojovníkům za svobodu“. Jan Masaryk, který se v něm také mihne, k...  celý článek

Francouzská herečka Danielle Darrieuxová ke konci 30. let
Zemřela stoletá Danielle Darrieuxová, hvězdou byla už ve 30. letech

Legendární herečka, tanečnice a šansoniérka Danielle Darrieuxová zemřela ve Francii v úterý ve 100 letech.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.