Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kabinet múz patří poezii

  12:05aktualizováno  12:05
Brno - Viola Fischerová (civilním jménem Jedličková), básnířka a překladatelka, se narodila v roce 1935 v Brně. Po studiu slavistiky na Masarykově a Karlově univerzitě pracovala jako redaktorka v propagaci Sdružení československého nakladatelství, ve vydavatelství Pražské informační služby a od roku 1963 jako redaktorka literární redakce Československého rozhlasu. V září 1968 emigrovala se svým pozdějším mužem Pavlem Buksou, spisovatelem Karlem Michalem, do Švýcarska.

Fischerová vystřídala řadu zaměstnání: podomní prodavačka patentních hrnců, asistentka režie v basilejském divadle. V roce 1970 začala studovat germanistiku a historii na basilejské univerzitě. Po smrti Karla Michala v roce 1984 odešla do Mnichova. V roce 1987 se vdala za spisovatele Josefa Jedličku. Po jeho smrti se vrátila do Prahy. Její první sbírka Propadání, uspořádaná na podnět Jana Grossmana, nemohla v roce 1957 vyjít. K poesii se autorka vrátila až po roce 1984.

Bibliografie
1968 Nesmrtelná kuřata (hra), Československý rozhlas
1980 Jak František vyzrál na Papejše, Švýcarský rozhlas
1993 Zádušní básně za Pavla Buksu, Petrov
1994 Babí hodina (bibliofilie), Nakladatelství Franze Kafky a Bonaventura
1995 Babí hodina, Nakladatelství Franze Kafky
1996 Odrostlá blízkost, Petrov
1996 Jak pápěří, Artforum - Jazzová sekce ve spolupráci s edicí Arkýř
1998 Divoká dráha domovů, Torst

Překlady
1964 Miron Białoszewski (Světová literatura)
1967 Stanislav I. Witkacy: Šílená lokomotiva (časopis Divadlo)
1968 Stanislav I. Witkacy: Volavka (pro Národní divadlo)
1968 Stanislav I. Witkacy: Ševci (pro Národní divadlo)
1989 Německá ženská lyrika (časopis Svědectví)
2001 Franz Kafka: Dopisy Felici (nakl. Franze Kafky)

Účast v zahraničních antologiích
1990 La poésie tcheque moderne
1999 La poésie tcheque en fin de ciecle
2000 New Orleans Review, číslo 1, 2

Autoři:



Nejčtenější

Film s Johnnym Deppem Město lží byl stažen měsíc před premiérou

Johnny Depp s kapelou Hollywood Vampires na pražském Letišti Letňany, 13....

Premiéra filmu Město lží, v němž se mají v hlavních rolích představit Johnny Depp a Forest Whitaker, byla měsíc před...

GLOSA: Brutal Assault opět dokázal, že patří k evropské špičce

Záběr z festivalu Brutal Assault 2018

Kolem 19 tisíc lidí dorazilo do areálu pevnosti Josefov v Jaroměři na letošní ročník festivalu Brutal Assault. A...



Spisovatelé napadli koncert Karla Gotta v Lipsku. Přitom žádný nebude

Karel Gott v pražské O2 areně 12. června 2018

Část Asociace spisovatelů se rozhodla napadnout říjnové vystoupení Karla Gotta v rámci Roku české kultury v Lipsku. Z...

KOMENTÁŘ: Dívejte se! Oscara získává největší tupost roku

John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert a Richard R. Hoover. To je sestava,...

Málokdy se vidí, aby více než šest tisíc vážených osobností spáchalo v jediném okamžiku hromadnou společenskou...

Poslední role. Robert Redford oznámil, že chce skončit s hraním

Robert Redford (Benátky, 1. září 2017)

Oscarový herec a režisér Robert Redford ohlásil konec kariéry. Pro Deadline potvrdil svá slova z rozhovoru v časopisu...

Další z rubriky

V Ománu zemřel známý 28letý DJ Avicii, proslavil ho hit Levels

V Ománu zemřel 20. dubna 2018 ve věku 28 let švédský DJ Avicii, jehož občanské...

V Ománu zemřel ve věku 28 let švédský DJ Avicii, jehož občanské jméno je Tim Berling. Oznámila to jeho tisková mluvčí.

TRAILERY ROKU: Nejvíc lákalo strašení a filmy dětem nepřístupné

Trailer To

Trailery leckdy předznamenávají úspěch avizovaného filmu. V krátkém přehledu jsme vybrali upoutávky, které v uplynulém...

Umělci reagují na brexit. Rowlingová by chtěla kouzlo, Cher se raduje

Joanne K. Rowlingová - Festival spisovatelů v Torontu (23. října 2007)

Rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie komentují na sociálních sítích i umělci. Autorka Harryho Pottera,...

Najdete na iDNES.cz