Harrisová se pokaždé vrací do prostředí francouzského maloměsta, které důvěrně zná a chová k němu, byť s drobnými výhradami, pozitivní city. Uzavřená komunita, vnímající všechny příchozí jako ohrožující elementy, je v Čokoládě i v Ostružinovém vínu názorně prokypřenou půdou pro rozehrání zápletky. V Čokoládě cukrářka Vivianne vnáší do zatuchlého pánbíčkářského hnízda trochu svobodomyslného ducha a prostého lidského tepla, zatímco v Ostružinovém vínu komerční spisovatel uniká z kolotoče konzumu právě na "nezkažený" francouzský venkov.
V tomto světě chutí a vůní hrdinové vaří, pečou, smaží, vyrábějí čokoládu, víno, likéry a vše také hojně a labužnicky konzumují. A když už jsme z tohoto kulinářského slovníku, pak nutno dodat, že Čokoláda i Ostružinové víno jsou chuti velmi povědomé a ve výsledku nevýrazné. Vždyť jsou také vyrobeny ze samých osvědčených přísad.
Figurují zde mladé, půvabné a patřičně tvrdohlavé ženy, které ve spojení s přírodou a kuchyní reprezentují správný fundament lidského bytí; jsou tu bigotní faráři tutlající hřích smilstva, potulní cikáni s pevným morálním povědomím, svérázní staříci i stařenky. Taky se tu trochu čaruje: věští se z karet, v dlani se tisknou fungující talismany, zahánějí se zlí duchové. Nějaký dotyk tajemna však čtenář nepocítí; jde o lehce směšnou a od reality odtrženou hru pro dospělé, jež snad chce zprostředkovat vytrácející se úctu k přírodě a vyvolat respekt k tomu, co nejsme schopni ovlivnit.
Tohle všechno lze snést, vždyť je jasné, že jde o literaturu vpravdě oddychovou. Avšak v Ostružinovém vínu, ve snaze popohnat děj, autorka porušuje i pravidla dobrého kuchařského řemesla, a to už je tedy trochu moc!
JOANNE HARRISOVÁ |
|
Harrisová tu také obezřetněji a promyšleněji nakládá s magickými prvky. Velká matka-štika, která tomu, kdo ji uloví, splní přání, už není jen pohádkovou rekvizitou či dekorací pro ozvláštnění; lov na ni ukazuje zákruty a paradoxy lidských osudů. Pět dílků pomeranče je kniha autorské perspektivy. Joanne Harrisová nejspíš ještě neřekla poslední slovo.
Obal knihy Čokoláda britské spisovatelky Joanne Harrisové. |