Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jídla jiných „televizních šéfkuchařů“ by Pohlreich do pusy nevzal

  14:34aktualizováno  14:34
Tři desítky receptů na pokrmy mezinárodní kuchyně nabízí ve své nové knize Bravo, šéfe! šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. V publikaci autor známý z televizního pořadu Ano, šéfe! nabízí pokrmy, s nimiž slaví úspěch ve své profesionální kariéře.

Zdeněk Pohlreich na autogramiádě své knihy Bravo, šéfe! | foto: Euromedia

"Po dvaceti letech, kdy nás učili vařit jen herci a zpěváci, se dostávají do popředí skuteční kuchaři, kteří vědí, jak gastronomie doopravdy vypadá. Je dobře, že se jako národ začínáme probouzet a že toužíme po skutečné gastronomii," řekl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, který se na vydání knihy podílel.

Pohlreich, který působil jako šéfkuchař prestižních hotelových restaurací a jako kuchař uspěl také v zahraničí, se podle Vaňka v jídle skutečně vyzná. "Jestli něco umí, pak je to vaření," řekl při autogramiádě v Paláci knih Luxor.

Podle Pohlreicha je smyslem jeho publikace ukázat, že vaření může být jednoduché. "Vaření je o tom, že pochopíte proces, vývoj. Nejde jen o recepty. Pokaždé, když to někdo uvaří, bude to chutnat jinak," uvedl. Mezi recepty, které z bohatých zkušeností čerpal, je například boršč z ryb a mořských plodů, irská líčka na červeném víně nebo hovězí pupek s omáčkou ze zeleného pepře. Sám pak vaří kuře v devíti variantách na přiloženém DVD.

Kuchař proslulý svým drsným slovníkem a kritikou restauračních praktik v českém pohostinství přiznal, že přípravu na kuchařské řemeslo neprožíval zrovna nadšeně. "Učení jsem nenáviděl. Bylo plné starých kuchařů, kteří říkali, že z nás nic nebude," řekl o svých kulinářských začátcích. Je však prý rád, že to nevzdal a znalosti načerpané ve škole dokázal zúročit.

Sám si Pohlreich potrpí na dobré pokrmy a párek s kečupem by si už nedal. "Jsem čím dal mlsnější," poznamenal s tím, že domácí stravu připravuje manželka. Pokud jde o televizní gastronomickou zábavu, nechce prý nikoho kritizovat. "Ať se každý dívá, na co chce. Já bych to ale do pusy nevzal," řekl ke konkurenčním pořadům.

Knihu receptů vydal před časem také další kuchař známý z televizní obrazovky Jiří Babica. Svým fanouškům v publikaci Babicovy dobroty nabízí pokrmy známé z jeho pořadů.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Spisovatel Salman Rushdie na knižním veletrhu ve Frankfurtu (12. října 2017)
Ty seš chlap! Rushdie ve Frankfurtu vzpomínal na setkání s Trumpem

Frankfurt (Od naší zpravodajky) Donald Trump na Frankfurtský knižní veletrh nedorazil, přesto se tu o něm mluví skoro všude. Angela Merkelová a Emmanuel Macron, kteří literární svátek opravdu...  celý článek

Spisovatel Jáchym Topol
Jáchym Topol, Věra Machoninová či Petr Zuska dostali výroční ceny

Státní cenu za literaturu si z nedělního ceremoniálu odnesl Jáchym Topol, za překladatelské dílo připadla in memoriam Evě Kondrysové. Současně byly uděleny...  celý článek

Velká část děje knihy V šedých tónech se odehrává v sovětském gulagu.
RECENZE: Když musí dítě sát krev. Zulejku otroctví nezlomí ani v pustině

Rok 1930. Třicetiletá Zulejka, již v patnácti provdali za mnohem staršího muže, čtyřikrát porodila, ani jedna z holčiček se nedožila měsíce. Když ji se...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.