Pavel Kloupar přiznává, že je stále co zlepšovat.

Pavel Kloupar přiznává, že je stále co zlepšovat. | foto: iDNES.cz

Ředitel Sázavafestu reaguje: Klobásy, bagety, pizza. Málo, či dost?

Festival je organismus, na kterém je samozřejmě neustále co zlepšovat. I letošní ročník Sázavafestu vyvolal dotazy a připomínky, na něž chci reagovat.

Výměna vstupenek za identifikační pásky probíhala v prostoru, který dispozičně nejlépe vyhovoval – umístit jej blíže k samotnému vchodu do festivalového areálu by bylo hezké, ale není to možné z bezpečnostních důvodů.

Po kolejích přece jen jezdí vlaky a vytvářet v takovém místě shluky lidí by byl hazard s jejich zdravím. Model je osvědčený z loňského roku. Budeme v něm pokračovat a uděláme vše pro to, aby s tím návštěvníci festivalu počítali již dopředu.

Mobilních toalet bylo v areálu přes 150, což je o třetinu více než v minulých letech. Za rok jich bude ještě více a pokusíme se zlepšit i rozmístění, aby vše bylo odkudkoliv v dosahu několika desítek metrů. Koše doplňují fungující sběrači, umyvadla však limituje prostor umožňující odtok.

Otázka přípravy areálu je nekonečně složitá, zvláště v období dešťů – tři měsíce před festivalem nebylo možné pustit do areálu těžké stroje, takže terénní úpravy probíhaly až v posledním týdnu.

Náklady na ně dosáhly hranice 1 milionu korun, bylo navezeno 450 tun kačírku a 550 tun hrubého štěrku, položeno 2 300 m2 gumových rohoží. Pracovalo tu nepřetržitě deset těžkých strojů, byly nově zbudovány ohrazené odvodňovací příkopy a položeny nové můstky.

Dlouhodobě se však nyní v areálu budovat nedá, protože k tomu jsou nutné změny územního plánu, což není krátkodobý proces. Připraveny jsou projekty na celkovou kultivaci ploch, letní scénu, stálý kemp a návaznost areálu na cyklotrasy. Realizaci chceme pochopitelně zahájit co nejdříve.

Kvalita jídla je samozřejmě důležitá, ačkoliv ovlivňovat ji lze pouze pečlivým výběrem partnerů – osvědčení se jistě mohou vracet, někteří se na akci objeví jen jednou.

Z pohledu sortimentu se nám podařilo dosáhnout takřka maxima. K dispozici bylo čerstvé pečivo, sladkosti, sýry, oříšky, vegetariánská strava, polévky, hotová jídla, asijská, mexická či arménská kuchyně. Dále bramboráky, grilovaná i pečená masa, klobásy, těstoviny, čerstvě zapékané bagety, čerstvá pizza, čímž výčet nekončí. Málo, nebo dost?

Čtvrtek byl koncipován jako "warm up day", a proto byl nastaven programově, prostorově i službami do jedné části areálu, aby druhá mohla nerušeně připravit podmínky pro hlavní dva festivalové dny.

Zvukový aparát i jeho obsluhu si na Sázavafestu účinkující z drtivé většiny dlouhodobě pochvalují. Zajišťují ho špičkové firmy, především T servis a Verticalsound, disponující nejkvalitnější u nás dostupnou technikou i obsluhou.

Všechny zmíněné otázky – a mnohé další – řešíme pro příští ročník již nyní. Cílem je jediné – všestranná spokojenost účinkujících i návštěvníků.