Kniha Dokonalá chuť otevírá velice nezvyklou tematiku. Ilustrační foto

Kniha Dokonalá chuť otevírá velice nezvyklou tematiku. Ilustrační foto | foto: Lubomír Mareček, MF DNES

RECENZE: Jak sníst manžela? Nehty a ohlodané kůstky z kolen do vývaru

  • 2
Existují knihy, které se tak vymykají, že člověk až do konce netuší, co si o nich má myslet. Román Dokonalá chuť od britské autorky Natalie Youngové patří přesně do téhle kategorie.

Dokonalá chuť do čtečky

Knihu Natalie Youngové si také můžete stáhnout za 169 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Obal českého vydání knihy Dokonalá chuť

Nakladatelství Domino tvrdí, že jde o událost sezony. Dokonalá chuť je však spíš pastí na čtenáře, temnou komedií o absurdním řešení nenaplněného manželství, kterou ne a ne dostat z hlavy.

A protože zápletku příběhu prozrazuje už obálka, na níž se v bublině páry stoupající z velkého červeného hrnce skví podtitul Jak sníst svého manžela, lze říct bez obalu: hrdinka Lizzie záměrně praštila svého muže rýčem do hlavy, pak ho z odříznutého kotníku vykrvila do jámy na zahradě, rozporcovala ho, pečlivě popsané pytlíky naskládala do mrazáku a celých 270 stran ho pojídá.

Lýtka musí před pečením oholit. Ze stehen jsou lahodné stejky. Nehty a ohlodané kůstky z kolen namele do vývaru. Čtenář musí mít silný žaludek, aby se zabral do prvních kapitol, ale nedá mu to.

Dokonalá chuť

70 %

autor: Natalie Youngová

nakladatel: Domino

překlad: Jan Netolička

270 stran, 333 Kč

Youngová totiž není ani trochu bulvární, z nechutností prosvítá spíš smutek, jak Lizzie během pomalého žvýkání manželovy pečínky vzpomíná na uplynulých třicet let, sem tam zkonstatuje něco ze svého dětství a pomalu se „prokousává“ až k pohnutkám, které ji vtiskly do ruky onen rýč.

Je to úkladná vražedkyně a kanibalka. Ale je moc sympatická. Za jejím osudem mimoděk vyvstává portrét britského venkova, kde se každý babrá v tom svém, o nějakém společenství lidí, kteří mají blízko k půdě, nemůže být řeč. Dokonalá chuť je rozhodně zajímavá vzpruha, takhle originální příběh tu už dlouho nebyl.

.