Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Profil Eda Harrise

aktualizováno 
- Ed Harris jistě patří k jedněm z nejuznávanějších filmových herců. Od roku 1979 stačil odehrát více jak dvacet filmových rolí, z čehož mu většina přinesla výrazný úspěch. Za svůj život dostal sedm prestižních cen, první roku 1981 a posledni 1996. Zatím není šťastným majitelem Oscara, ale to se možná brzy změní...

Ed Harris se narodil 28. prosince 1950 v městě Tenafly ve Spojených státech. Poté, co byl vyhozen ze dvou škol, získal bakalářský titul na kalifornském uměleckém institutu. Již v mládí inklinoval k filmu, o čemž svědčí jeho role v TV filmu The Third Miracles z roku 1957.
Opravdové začátky jeho herecké kariéry spadají až do roku 1978, kdy hrál v televizním filmu Coma jednu z malých rolí. Následoval film The Seekers (taktéž televizní, 1979), kde si zahrál dvojroli společně s Alexem Hydem. První významná filmová role byla v Borderline z roku 1980, kde Harris ztvárnil nelítostného vraha. Poté si ještě zahrál v televizním The Aliens are Coming a již se rovnýma nohama vrhl do světa filmu. Ze začátku mu byly přidělovány pouze vedlejší role, po čase se dostal k hlavní roli ve filmu Správná posádka (The Right Stuff, 1983), kde zahrál kosmonauta Johna Glenna, který v současné době krouží kolem Země. Výkon v této roli, který byl podle kritiků velmi patriotický, přitáhl pozornost mezinárodního publika a od té doby se Harris vyhřívá na výslunní slávy.

Filmografie

Coma 1978
The Seekers 1979
Borderline 1980
Dream On 1981
Knightriders 1981
Creepshow 1982
The Right Stuff 1983
Under Fire 1983
A Flash of Green 1984
Places in the Heart 1984
Swing Shift 1984
Code Name: Emerald 1985
Alamo Bay 1985
Sweet Dreams 1985
The Last Innocent Man 1987
To Kill a Priest 1988
Walker 1988
The Abyss 1989
Jacknife 1989
State of Grace 1990
Paris Trout 1991
Glengarry Glen Ross 1992
Running Mates 1992
The Firm 1993
Needful Things 1993
China Moon 1994
Milk Money 1994
Just Cause 1995
Apollo 13 1995
Nixon 1995
Eye for an Eye 1995
The Rock 1996
Absolute Power 1997
Hlavní roli hrál ve filmu Under Fire (1983), který vypráví osudy válečného fotografa, A Flash of Green (1984), Places in Heart (1984) a Sweet Dreams (1985). Těsně před natočením jednoho z jeho nejslavnějších filmů hrál v Walkerovi (1988), kde spolu s partou nájemných vojáků vtrhl do Nikaraguy, aby upevnil pozici pro nadcházející vládu.

V Propasti (The Abyss, 1989) na sebe upozornil kritiky, kteří jeho výkon ocenili velmi pozitivně. Harris je velitelem podmořské stanice, která zkoumá záhady nekonečné propasti. Citlivost s jakou postavu předvedl a zároveň tvrdé “chlapáctví” mu zajistilo role pro řadu let dopředu. Naši diváci ho mohli shlédnout v Apollu 13 (1995), Skále (The Rock, 1996), společně s Anthony Hopkinsem v Nixonovi (1995).
Společnou nití, která spojuje jeho postavy je právě ona neuvěřitelná ohebnost charakteru a procítěnost s jakou zahraje každou postavu. Spráný a drsňácký chlap ve spojení s hloubkou postavy dokáže každému filmu, který ho hostí, dodat plastičnost. Tak tedy ani nemůžeme nadávat na generála ve Skále, který chce zničit celé město jen kvůlu bývalému válečnému příkoří, protože harris své postavě dodává i morální hloubku a zodpovědnost za své činy. Na plátně tedy nevystupuje standardní ničema, ale hrdina, který stojí na špatné straně společnosti. A tak je to s většinou Harrisových postav.

Ani v posledním filmu, The Truman Show, není jeho role jednoznačná. Ano, divák společně s hlavním hdinou cítí, že se zde děje něco nedobrého, něco proti společnosti. Ale vystupování Harrise jako Christofa, není zas jen černobílé – ten muž pevně věří svému světu, svému hrdinovi a pokládá se za jakéhosi duševního otce a Trumana má upřímně rád.

Do budoucna počítá Ed Harris s projekty Stepmom a The Third Miracle, který bude tentokrát celovečerním filmem, pojednávajícím o zkoumání božského zázraku a uvědomění si sebe sama. Dále se objeví v kovbojce Going West In America, kde bude, jak jinak, hrát další z tvrďáckých rolí.
Lze tedy směle říci, že Ed Harris patří v současné době k jedněm z nejuznávanějších herců, kteří jsou schopni zahrát prakticky cokoliv. Vyjímečně je i šťastně ženat, vzal si herečku Amy Madigat a mají potomka Lily Dolores.
Ocenění
L.A. Drama Critics Circle Prairie Avenue, 1981
Obie Fool for Love, 1983
San Francisco Critics Scar, 1985
Drama Desk Precious Sons, 1986
Theater World Precious Sons, 1986
Lucille Lortel Simpatico, 1995
Screen Actors Guild Apollo 13, 1996





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Z filmu Zabiják & bodyguard
RECENZE: Oldman promine, Zabijáku & bodyguardovi vládne spílající Hayeková

Jediným premiérovým soupeřem Svěrákovy novinky Po strništi bos bude v kinech americká akční komedie Zabiják & bodyguard. Hvězdami sice nešetří, zato s akcí i...  celý článek

Z dokumentu Světský
Přežili jsme Hitlera a komunisty, přežijeme i Babiše, věří Světský

Trvalo několik let, než si získali jejich důvěru. Pak s nimi rok natáčeli: na poutích, v maringotkách, manéžích, ale taky na operačním sále. Šestidílný...  celý článek

Z natáčení filmu Po strništi bos
RECENZE: Věční kluci i vpád Cimrmana. Po strništi bos, jak to má táta rád

Láskyplnost asi nejlépe vystihuje novinku Jana a Zdeňka Svěrákových Po strništi bos, jež po středeční premiéře vejde do kin. Láskyplnost coby znak scenáristova...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.