Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Osmapadesátiletý Cocker vydal další album

  13:49aktualizováno  13:49
Písničkář Randy Newman přinesl Joeu Cockerovi už jednou štěstí. V polovině osmdesátých let nazpíval jeho skladbu You Can Leave Your Hat On a ta se později stala slavnou díky nezapomenutelné erotické scéně ve filmu 9 a 1/2 týdne. Na stejného autora proto Cocker vsadil i nyní.

Nové album Joea Cockera je stejné jako posledních šest titulů, které vydal v pravidelném dvouletém sledu od začátku šedesátých let. I pro novou desku Respect Yourself si vybral jednoho základního autora a k tomu připojil několik svérázných interpretací klasických rockových písní. Tentokrát vybíral od známých INXS a od svého oblíbeného písničkáře Newmana.

Cockerův životopis se čte jako malé dějiny populární hudby. Plynárenský dělník z anglického Sheffieldu vydal už v roce 1964 svůj první, byť neúspěšný singl. Nevzdal se, spolu s pianistou Chrisem Staintonem založil kapelu Grease Band a v září 1968 vyrazil květinové mládeži dech legendární verzí písně Beatles With A Little Help From My Friends.

Kompletní diskografie
With A Little Help From My Friends - 1969
Joe Cocker! -1969
Mad Dogs And Englishmen - 1970
Joe Cocker (USA) / Something To Say (Europe) - 1972
I Can Stand A Little Rain - 1974
Jamaica Say You Will - 1975
Stingray - 1976
Live In L.A. - 1976
Luxury You Can Afford - 1978
Sheffield Steel - 1982
Civilized Man - 1984
Cocker - 1986
Unchain My Heart - 1987
One Night Of Sin - 1989
Joe Cocker Live - 1990
Night Calls - 1992
The Best Of Joe Cocker - 1993
Have A Little Faith - 1994
The Long Voyage Home - 1995
Organic - 1996
Across From Midnight - 1997
Greatest Hits - 1998
iDNES -lsd
Cocker se rázem stal jedním z průkopníků stylu, kterému se říkalo bílý nebo modrooký soul. Jeho chraptivý hlas v repertoáru, který se hodí spíše k černošským zpěvákům, je jeho typickou výrobní značkou dodnes.

"Bílý Ray Charles" se stal ozdobou woodstockého festivalu a rychle se zapojil do nekonformního světa tehdejšího amerického rocku. V březnu 1970 sestavil pro americké turné čtyřicetičlenné sdružení Mad Dogs And Englishmen, považované dodnes za největší feťácko-alkoholické sdružení, které kdy v populární hudbě existovalo. Výsledkem bylo skvělé koncertní dvojalbum, ale z následků turné se Cocker vzpamatovával celá sedmdesátá léta. Drogy a alkohol se podepsaly na kvalitě jeho nahrávek i na špatném zdravotním stavu. Jediným pozitivem této doby byl objev jamajské hudby reggae, která jeho pomalým, z hloubi duše tlačeným baladám dodala nervnější a rytmičtější základ.

Po několika léčeních se vrátil v roce 1982 na hudební scénu. Už po roce nového života získal cenu Grammy a jeho písně se začaly znovu objevovat v hitparádách. Chvíli zkoušel dokonce zpívat jazz, ale nakonec se vrátil k osvědčenému hudebnímu koktejlu, který v posledních dvaceti letech víceméně neměnil. Cockerovo chroptění samozřejmě už není tak syrové jako v mladších letech, ale pořád připomíná těžkotonážní vlak, který se sice ztěžka rozjíždí, ale pak svou silou drtí a válcuje vše, na co narazí.

V roce 1986 se definitivní nekuřák a abstinent Cocker usadil s rodinou daleko od center hudebního průmyslu, v americkém Coloradu. Poblíž města Crawford zakoupil pozemek a za dva roky tu nechal postavit dům a hospodářství, které v upomínku na divočejší léta pojmenoval Mad Dog Ranch. Cocker má v Crawfordu také kavárnu, obchod s upomínkovými předměty a vede dětskou nadaci, která každoročně uděluje místní mládeži studijní stipendia.

Je těžké si představit, že kdysi jedna z nejdivočejších rockových hvězd je už čtyřnásobným dědečkem. "Možná v tomto věku už nejsem v rodné Anglii nejpopulárnější teenagerskou hvězdou, ale svět je široký a po pětatřiceti letech v showbyznysu v něm mám pořád statisíce fanoušků. Nemůžu je zklamat," říká.

A to platí i o koncertování. Zatímco po 11. září loňského roku začaly americké hvězdy ze strachu z létání odříkat jedno vystoupení za druhým, Cocker klidně létal po koncertech dál: "Vždyť nás v tu chvíli lidi potřebovali mnohem víc než dřív."

Joe Cocker v civilu

Joe Cocker živě

Joe Cocker a Luciano Pavarotti

Joe Cocker v sedmdesátých letech

Joe Cocker

Joe Cocker zpívá

Britský zpěvák Joe Cocker v brněnské hale.

Joe Cocker: Respect Yourself - obal CD, (c) 2002.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vladimír Mišík se synem Adamem ve filmu Nechte zpívat Mišíka
GLOSA: „Večernice“ v duetu Mišíků působí spíš jako reklamní trik

Pro film Bajkeři vznikl duet Vladimíra Mišíka se synem Adamem. Nazpívali otcův legendární hit Variace na renesanční téma a vyvolali tím vášnivé polemiky. Což...  celý článek

Německý zpěvák Thomas Anders na festivalu Sázavafest ve Světlé nad Sázavou.
Průměr a propadák. Fanoušci hodnotili festivaly Sázavafest a Let It Roll

Za lepší průměr dosavadní letošní sezony považují hudební fanoušci festival Sázavafest, který si ve velké letní anketě iDNES.cz vysloužil průměrnou známku 2,4....  celý článek

Marián Varga
Zemřel Marián Varga, varhaník legendární slovenské kapely Collegium Musicum

Hudebník, skladatel a jeden z nejvýraznějších československých hráčů na Hammondovy varhany zemřel ve středu ráno po dlouhé nemoci. Informaci potvrdila Jana...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.