Novotný se diví úspěchu své knihy

  • 1
Odměnit nahrávku platinovou deskou není v tuzemských hudebních vodách ničím výjimečným. Prodejem, který přesáhl padesát tisíc hudebních nosičů, se mohou pochlubit například Karel Gott, Helena Vondráčková, Lucie Bílá či duo Těžkej Pokondr. Jenže co takhle platinová kniha?
Bráno dle padesátitisícové hudební hranice na ni za loňský rok mají ze spisovatelů nárok třeba Halina Pawlowská se svým Ó, jak ti závidím nebo Román pro ženy od Michala Viewegha. Přízviska bestseller roku 2001 a současný nejúspěšnější český autor si nakonec vysloužil někdo úplně jiný - bavič Petr Novotný a jeho titul Chuťovky. Sbírka "jeho" receptů v českých zemích dosáhla 117 950 prodaných výtisků, nepočítaje v to dalších šedesát tisíc rozebraných exemplářů na Slovensku; právě tamní televize Markíza vysílá stejnojmenný Novotného pořad, kde se tyhle recepty už objevily.

Cenu udělilo Novotnému nakladatelství Euromedia Group, které společně s pražským Albatrosem už jednu platinovou knihu předalo v roce 1999 - in memoriam připadla Eduardu Petiškovi za více než tři miliony prodaných knih, jež vyšly během půlstoletí 1949-1999.

"Sám se tomu divím," nevěřícně kroutil při předávání "platiny" hlavou Novotný. Umí si totiž připravit čaj, řízek a rád griluje. Ale jinak? "Bez papírů s recepty bych byl vyřízený!" podotýká ke svým kuchařským schopnostem buldozer knihkupeckých pultů.

Jak to tedy, že je tak úspěšným autorem kuchařky? Návod je prostý: mediální proslulost. Tisíce jeho fanoušků sledují rozhlasové a televizní pořady, v nichž Novotný propaguje vaření. Každý den přijde na Novotného adresu šedesát až sedmdesát receptů, z nichž do dalšího kola postupují jen ty odvážné a netradiční. Ostatně právě neotřelostí jídel si Novotný vysvětluje úspěch Chuťovek - v kuchyni totiž propaguje dobrodružství a každý zveřejněný recept sám vyzkouší. "Mám už dost tradičního vaření bez fantazie! A nemyslete si, že neznám ta jídla, která připravují maminy s utrápeným výrazem - ocet s trochou vody a cukru a je z to salátová zálivka."

Z Novotného desetitisícového adresáře recepisů, které ukládá v počítači, proslulo prý zatím jen na pět set. "Mám ještě o čem psát!" vzkazuje autor, kterého k vaření přivedl kulinářský přehmat. Když se v osmi letech snažil připravit své první jídlo - čaj - omylem sáhl do sklenice s kmínem. "Kdyby tehdy táta vyskočil a vylil mi ten čaj na hlavu, pravděpodobně bych v životě už neuvařil ani párek. Jenže táta si ten čaj osladil, přidal citron a vypil až do dna. Jen mě druhý den jemně upozornil, že z kmínu se dělá kmínová polévka - což byl můj druhý recept."

Petr Novotný: žádný zvláštní kuchař není, ale kuchařky prodávat umí.