Cenu udělilo Novotnému nakladatelství Euromedia Group, které společně s pražským Albatrosem už jednu platinovou knihu předalo v roce 1999 - in memoriam připadla Eduardu Petiškovi za více než tři miliony prodaných knih, jež vyšly během půlstoletí 1949-1999.
"Sám se tomu divím," nevěřícně kroutil při předávání "platiny" hlavou Novotný. Umí si totiž připravit čaj, řízek a rád griluje. Ale jinak? "Bez papírů s recepty bych byl vyřízený!" podotýká ke svým kuchařským schopnostem buldozer knihkupeckých pultů.
Jak to tedy, že je tak úspěšným autorem kuchařky? Návod je prostý: mediální proslulost. Tisíce jeho fanoušků sledují rozhlasové a televizní pořady, v nichž Novotný propaguje vaření. Každý den přijde na Novotného adresu šedesát až sedmdesát receptů, z nichž do dalšího kola postupují jen ty odvážné a netradiční. Ostatně právě neotřelostí jídel si Novotný vysvětluje úspěch Chuťovek - v kuchyni totiž propaguje dobrodružství a každý zveřejněný recept sám vyzkouší. "Mám už dost tradičního vaření bez fantazie! A nemyslete si, že neznám ta jídla, která připravují maminy s utrápeným výrazem - ocet s trochou vody a cukru a je z to salátová zálivka."
Z Novotného desetitisícového adresáře recepisů, které ukládá v počítači, proslulo prý zatím jen na pět set. "Mám ještě o čem psát!" vzkazuje autor, kterého k vaření přivedl kulinářský přehmat. Když se v osmi letech snažil připravit své první jídlo - čaj - omylem sáhl do sklenice s kmínem. "Kdyby tehdy táta vyskočil a vylil mi ten čaj na hlavu, pravděpodobně bych v životě už neuvařil ani párek. Jenže táta si ten čaj osladil, přidal citron a vypil až do dna. Jen mě druhý den jemně upozornil, že z kmínu se dělá kmínová polévka - což byl můj druhý recept."
Petr Novotný: žádný zvláštní kuchař není, ale kuchařky prodávat umí. |