Mezi nimi bude například Michal Dlouhý, Kamil Halbich, Klára Cibulková či Zdeněk Velen. Palačinkové hody začnou v pět hodin a potrvají až do začátku představení.
Zatímco Kamil Halbich přiznává, že palačinky bude smažit poprvé v životě, Michal Dlouhý naopak vaří rád. Nevadí mu ani to, že před představením tak nezbude chvíle na oddech nebo soustředění. Jen co shodí zástěru, poběží se převléknout do kostýmu.
"Soustředění na večerní představení totiž u mne začíná ráno při probuzení. To znamená, že samotné pečení bude jen milým prodloužením příjemného představení," tvrdí.
A proč palačinky? Hra Velká mela totiž v podtitulu nese název Francouzská kuchyně. Odehrává se v napoleonské Francii a jde o komedii, jejíž zápletka se točí kolem milostného trojúhelníku, Napoleona Bonaparta a kulinářských specialit.
Ve Francii na přelomu osmnáctého a devatenáctého století se mění vládnoucí strany jedna za druhou. Na provensálském venkově však nikdo nerozumí tomu, co se v Paříži děje a jaký je mezi republikány, královskými a bonapartisty rozdíl. Jediné, na čem se všichni shodnou, jsou lahůdky francouzské kuchyně.
Důvod, proč budou herci divadla připravovat zrovna palačinky, je nasnadě. "Crepes jsou typickým francouzským jídlem, a jejich výroba je přitom jednoduchá a lze ji uskutečnit před divadlem," vysvětluje Zuzana Machová ze Švandova divadla.
Smyslem celé akce je přilákat nové diváky a ukázat, že Švandovo divadlo není kamennou, ale naopak živou scénou. Potíže nenastaly ani při náboru herců. "Nehlásili se dobrovolně, protože jsme jim to připravili jako malé překvapení. Nikdo se však nebránil a neodmítl," dodala Machová.
Není to poprvé, co se Švandovo divadlo snaží poutat pozornost publika mimouměleckými prostředky. "K premiéře hry Brýle Eltona Johna jsme pořádali soutěž ve stolním fotbálku na ulici a ve foyer divadla.
Soutěžili nejen diváci, ale také týmy Divadla na Palmovce či Fidlovačky. Na premiéře Molierovy Školy žen zase diváci mohli představení oznámkovat jako na vysvědčení," vypočítává Machová.