Lydia Lunch na festivalu Alternativa 2009 (8. 11., divadlo Archa)

Lydia Lunch na festivalu Alternativa 2009 (8. 11., divadlo Archa) | foto: Karel Šuster

Když se staví ke sporáku divoká americká rockerka a veselý básník

  • 0
Kuchařky dlouho byly považovány jen za něco přísně užitkového, co se do standardní literatury vůbec nehodí. To už však neplatí. Ze dvou aktuálně vydaných a poněkud svérázných se čtenář totiž dozví nejen recepty na vaření, ale hodně i o jejich autorech.

Lydia Lunch (obal)

Americká zpěvačka Lydia Lunch bývá označována za královnu newyorské alternativy. Když nedávno koncertovala v Praze, zároveň představila české vydání své knihy Máš-li hlad, tak ho hlaď. Ta sice bývá označována za kuchařku erotickou, ale to je poněkud zavádějící.

Jde zde jistě i o lásku a vášeň, ale z převážné části v kulinářském slova smyslu. Lydia Lunch se doslova opájí pro nás exotickými chutěmi, doporučuje k nim dokonce ideální hudbu, která se hodí k vaření a konzumaci, a vypráví i hodně ze svého divokého života uprostřed americké progresivní rockové scény, v níž byla nejen protagonistkou, ale i hostitelkou.

Igor Malijevský (obal)

Tak trochu opakem Lydie Lunch je český literát a fotograf Igor Malijevský, který napsal Hladovou kuchařku s podtitulem Vaříme za poslední korunu. "Jádro této publikace vznikalo na přelomu milénia jako určitý vedlejší produkt mé snahy uživit se poezií," píše autor s vtipem typickým pro celou knihu.

Malijevský shromáždil nejen stovku receptů, z nichž náklady na žádnou porci nepřesahují pouhou desetikorunu, ale i cenné – a jistěže humorné – rady, jak se zadarmo najíst na vernisáži či rautu.