Jenže doby se mění, i do Varů pronikl diktát zdravého životního stylu. V malém festivalovém průvodci probereme den po dni jeho hlavní příznaky - a pochopitelně nelze začít jinak než jídlem.
Ano, opět hotelem Thermal vedle zhýralých festivalových vetřelců bloudí i tradiční lázenští hosté orientálního typu, kteří pod dvě stě kilo svou důstojnou váhu nesrazí navzdory krůtímu steaku s broskví za tři sta korun před slevou, zdejší již pověstné sterilní relikvii doživotních marných dietářů.
Ale dorazily i novinky. "Zpět k masám, pryč od cizáckých ústřic a krevet," hlásalo menu zahajovacího rautu. Jako by Grandhotel Pupp tušil, že chudobný filmař nezávislého typu beztak neví, jak dostat hlemýždě z domečku co možná elegantně za pomoci chirurgických kleštiček, vsadil na prostou stravu dělného lidu. Halušky, chléb, brambory, plněný bůček, zdravá podstata výživy Přemyslů Oráčů vévodila nabídce. A samozřejmě lívance, na něž si vystál frontu i ministr kultury.
Pravda, tu a tam provrávorala jídelnou mátožná postava s půlkou rajčete a výrazem bytosti, jež týden nejedla a měsíc se topí v existenciálních depresích. Zřejmě šlo o modelky. Poznávací znamení: obvod kotníku nepřevyšuje obvod jehlového podpatku.
Jenže slečny zmodralé zimou i hladem zjevně nechytily módní vítr inspirovaný takříkajíc zdola. Až dosud totiž tvořily halušky ze stánku základ festivalového jídelníčku takzvaných batůžkářů. Nyní pronikly i na stoly celebrit - což značí, že jsou zdravější než lanýže, kaviár a zlopověstné klíčky. Nebo snad Juro Janošík někdy z halušek s brynzou chytil bakterii?