Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Gabriela Al Dhábba se rozmáchla

Finalistka SuperStar Gabriela Al Dhábba svým autorským albem Contra factum nebojácně vstoupila do světa hudby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

kill7

hm

sice to není můj šálek kávy, ale to že jsi to celý napsala sama je jedno velký významný +

0/0
12.5.2006 8:28

Kapitan_John_H_Miller

!!!

Za měsíc jí budou mít v LK za pětku...

0/0
12.5.2006 8:25

Tyrl

mně se to moc nelíbí... :-(

klišé mraky a neotřelých nápadů pár jo, ale zas ne tolik. A je to skoro jako u Horváta, kdy na klíčovém místě skladby zazní "rájem procházka" ( to už raději Majolenka Hellmans je prostě to nejlepší ) - tady se zas dočkáme "nebe co přineslo mi tebe".:-/ Zlatej Tonda Kašpar, co se textů na albech SuperStar týče ! Takže radši k muzice : Dies irae je dobře poslouchatelná, ale mám velmi silný pocit, že "tohle už jsem někde slyšel". Ve V poutech letokruhů ( ta rapovací pasáž je good ) zas slyším vyvařené ponožky z Mikymauze. Stará čundračka odsejpá hezky, ale co říká, čím je nová ? Nějaké zářné věci tam prostě nejsou. Vlastně ani jedna jediná. A co hůř - jestli mě Gába v průběhu soutěže parkrát dostala projevem a stavbou písničky na zadek, tak tady ani jednou. S panem Vlasákem se tentokrát výjimečně neshodnu a CD řadím do průměru v rámci SS. Škoda, čekal jsem daleko víc. 3/10

0/0
11.5.2006 19:57

space-lemon

...

Vlasák perlí: "...vyrůstá z klouzavých temp smyčců a hypnotického bubnování, se vkrádá do mysli jako temný stín..." ;-D Rv Stejné klišé jako ty texty...

Apropo texty! -> Klišé, klišé, klišé, ale mezi tím občas neotřelý obrat!! Srovnávejme to s českým středním proudem a deskami ostatních "superstars" - tohle je výjimka a něco, co je třeba ocenit...

A vůbec - mi to přijde (už proto, že si to složila sama) přínosnější než 90% toho, co se vydává za český "pop".

Takže hodnocení cca 4,5-5/10.

0/0
11.5.2006 16:20

nejap

hm

Vlasáku, vy jste snad slyšel něco jiného než já, protože v hudební branži u nějaký ten pátek pracuji, musím říct, že to co píšete jsou nehorázné žvásty, opravdu vás podezírám z nějakých interestů na prodeji některých desek, nebo jste začal na stará kolena poslouchat neskutečné s....y a nemáte tedy srovnání? Rádoby sofistikovaně vychvalovat něco tak dojemně prostinkého, nezralého a ještě to pestře pojmenovávat a zcela nemístně přirovnávat je od vás nezodpovědné. A jen tak mimochodem, děvenka se moc neprodává a ani se prodávat nebude, i kdyby jste se na hlavu stavěl. Ale kůži na trh ať klidně nosí, ovšem hodí se tak na to, aby si z ní nějaký opravdový muzikant vyrobil kvalitní bubínek. Z hlavičky by zas byla pěkná rumbakoule, i s tou vaší do každé ruky jedna. Pak by  z toho bylo něco jako latino.

0/0
11.5.2006 14:52

Tyrl

Re: hm

A ještě bych navrhoval nástrojové obsazení doplnit kostěným chřestítkem z nejapa.

Napsal byste laskavě aspoň dva důvody proč to album takto sepsout ( nebo konkrétní příklady nezralosti a "prostinkosti" ) - a jeden příklad dle Vašeho subjektivního názoru dobrého alba z žánru !?

Mám s tím CD taky problém, jak píšu výš, ale tohle vypadá z Vaší strany na ... ale ne, radši nic...Rv

0/0
11.5.2006 19:24

nejap

Re: Re: hm

Jasně:-Dještě vozembouch z Tyrla ať to má folklórní šťávu...Klidně se v tom můžete babrat a pokoušet se dohmátnout na objektivní kvality tohoto uměleckého počinu, klidně si můžete vše rozpitvávat na žánry a podžánry, chápu že obhájit něco takového se jinak nedá. Nevím kolik vám je, ale když jsem ještě chodil do školy, a bylo mi asi 14, psala takovéhle "texty" půlka třídy. Protože jsem už ale velký kluk, zajímají mě věci dospělé. Konkrétní příklady nikdy nedávám, protože si myslím že posluchačsky si člověk musí dozrávat sám, taktéž se nedomnívám že míra mého osobního vkusu by v tom hrála nějakou velkou roli. Nepovažuji to za nějakou frajeřinu, ale i kdybych vám sem nějaká ta jména napsal, zřejmě nebudete tušit o čem mluvím. Takže souhrnem, vy si klidně poslouchejte věci, podle vás, docela dobré, já půjdu po těch špičkových a spokojím se s tak dvěmi lahůdkami za rok. 

0/0
12.5.2006 9:03

Tyrl

Re: Re: Re: hm (1)

tak už budeme mít pomalu kapelku sestavenou :-DR^. Ani já nevím, kolik Vám je, tipnul bych, že budeme vrstevníci ( možná já o něco málo starší ). Mně nevadí ostrá kritika toho CD, chválit na něm ostatně moc není co a nevím, odkud jste přišel na to, že bych ho chtěl obhajovat : pokud napíšu, že je průměrné v rámci SS, nepovažuji to za lichotku. Ale že bych ho řadil na stejnou úroveň jako až směšné počiny Dolínka, Foreta a j. - to zas ne. V tom se naše názory prostě liší - nebo SS nesledujete a nejste schopen/ochoten hodnotit v jejím kontextu : v kontextu s....k, jak to nazýváte. Já k nim ovšem přiřadím klidně nejméně půlku celého našeho slavného médii vysílaného střev/dního proudu se všema Ilonkama Cz. A to i po stránce textů - bohužel. (pokrač.)

0/0
12.5.2006 12:12

Tyrl

Re: Re: Re: hm (2 - dokončení )

"Snad náhodou uslyšíš píseň mou

jak zní tak blízko najednou..." je fuckt vzor dospělosti a invence :-)) jen co se mi vybavilo. Že z tohoto hlediska CD Al Dhábby snese srovnání s naší pop scénou je dost prů*er, jen je otázka, zda její. Navíc, a to je asi ještě horší, i pokud by se v SS objevil někdo jako Glen Hansard, neprošel by ani do semifinále, porotci a Nova by ho nevydejchali.

To, že SS dlouhodobě sleduji, neznamená, že to je podle mne docela dobrá muzika - prostě mne to zajímá. Tady je Vaše dedukce naprosto mylná a nadřazenost, že člověk, který SS sleduje, by nejspíš nevěděl, o čem mluvíte, pokud byste přešel na téma kvalitní muziky, až úsměvná. Nepopírám ale, že jsem rád, když si i tam pro sebe něco najdu, co se mi líbí a k čemu se i vracím - a tady to JE záležitost osobního vkusu, ne že ne. Klidně si ze mě udělejte bubínek : pokud něco ze SS, pak Janika Kolářová (zejména v Nielsenových věcech) a pokud něco aktuálního a dobrého, pak od POTF CD Carnival of Rust. Včetně textů.

0/0
12.5.2006 12:43

nejap

Re: Re: Re: Re: hm (2 - dokončení )

Tak možná že časem bychom se přecijen domluvili, to mě těší. Byl jsem z počátku docela podrážděný z té recenze, osobně mám prostě hranici toho co je dobré posunutou jinam, zcela primitivně mám vše v jedné bedně bez rozdílu žánrů od popíku po jazz a klasiku, od minimalismu po bossa novy 60.let atd., konkrétně opravdu nechci jmenovat. Musím bohužel trvat na tom, že osobní vkus není kritériem kvality, kdyby tomu tak bylo, znamenalo by to že je dobrá i Ester Ládová se svou deskou, protože i ta se někomu líbí. Domnívám se, že recenzent si musí být tohoto vědom a ten kontext, o kterém mluvíte, neexistuje, kontext nemůže být totiž něčí, není tedy nic v jejím kontextu, v hudbě totiž žádný není, neboť jak je známo, nezná hranic, proto dokáže negr s trubkou uchvátit gadža a gadžo s houslema zase uchvátí negra. Kam v tom chcete šoupnout Dhábu. Jestli recenzent netouží po kvalitě, tak je vůl. Proti vám nic, jen doporučuji vy.rat se na kontexty a nenechat si je vnutit. Naslouchat je důležitější.

0/0
12.5.2006 13:05

Tyrl

kontext v hudbě existuje :-))

poslouchat Verdiho na outdoor festivalu je pitomost a Manowar ve vaně je o utopení, obráceně to funguje. Ve vaně je Manowar špatná hudba.

Pokud se někomu líbí Ládová - jeho věc. Mně se zas třeba líbí bučení telat na louce, rád mu naslouchám, klidně napíšu, že je to dobré. Osobní vkus není kriteriem kvality, ale to není ani recenze... nevadí mi subjektivní recenze, nemyslím, že sám píšu objektivní. - Pokud by kontext SS neexistoval, recenzent by vůbec nebyl požádán, aby CD zhodnotil, žádný článek by o takovém albu nevyšel. Superstar není přece o hudbě, je o show, o penězích, o sledovanosti, o umělém vytváření celebrit ... a idnes není odborné hudební fórum. Takže ty příměry na "bez hranic" prostě nesedí. Občas se tam kousek hudby objeví, proč pro pana Vlasáka i tady - to ví jen on sám.  Dhábbu bych šoupnul k prášku na praní, zatím není kam jinam. Ale ty rapový kousky ( i na CD Petra B. ) ... možná se ještě dočkáme překvapení. Jako interpretku bych ji nezatracoval, jako autorka nic moc.

0/0
12.5.2006 14:18

nejap

Re: kontext v hudbě existuje :-))

Ano, recenze jím není, ale recenzent by měl svým vzděláním a všeobecným přehledem běžného posluchače  značně převyšovat, měl by umět nalézat nové souvislosti, často autorem ani netušené, jistě je to z mé strany snílkovství, ale myslet si že nemáme v současné době nějaká jiná kritéria než je osobní vkus, je omyl a lenost a svědčí o kulturní nevyzrálosti. Jistě uznáte, že Šalda svým kritickým dílem své kolegy převišoval, a domnívám se, že jeho přístup se dá uplatnit i na jiné odvětví, než je literatura, ani on nebyl neomylný, ale příkladná je jeho metoda a poctivost a především zodpovědnost. Právě proto že SS bylo záležitosí masovou, měl by mít kritik pevnou pozici, aby se nenechal strhnout davem a nepředhazoval po čem lid prahne. Jistě nad tím jde mávnout rukou, ale mně to nepřijde nevýznamné. O čem je SS, je mi jasné, nač tedy tento "seriozní" přístup kritiky. Měl přeci mávnout rukou dříve než posluchač. Být před ním. A bučení telat je super, o víkendu jsem si dával bečení ovcí. 

0/0
15.5.2006 16:52

Tyrl

Re: Re: kontext v hudbě existuje :-))

Pod tohle se už podepíšu ... skoro. Jen dvě poznámky : 1) blíží se 3. řada superstar, kromě pár šílenců ( mne nevyjímaje ) o tom nikdo neví a sere na ni pes. Za tohoto stavu věcí se dá očekávat, že recenze na předchozí řady začnou být, ehm... jak to napsat slušně ... motivační ? Vlasák v tom prý utvrdil i v dnešní tištěné Dnes - Foret dostal taky 7/10. To už je na zabití. 2) Gábino CD bude leckde vnímáno velmi kladně i bez toho. Koukněte na slovenský musicserver - to je recenze daleko pozitivnější než Vlasákova. Ona totiž např. Dies irae vůbec není špatná skladba - s tou vadou, že kdo si vybaví Wakemena a Merlin the Magician, má problém veliký. Je to vykradené, a hodně. Ale kdo si to dnes vybaví ? Pokud Gába frázuje netradiční slovní spojení, připomíná Nohavicu, až příliš. Tyhle věci by se v recenzi objevit měly - pokud to autor bere vážně. Čili vlastně taky "být před posluchačem". Je otázka, zda by to někdo otiskl. A pokud ano, zda by to někdo četl.

Já jsem někdy strašnej skeptik...

0/0
15.5.2006 20:55

nejap

Re: Re: Re: Re: hm (2 - dokončení )

A ještě dodatek, bubínek, případně rumbakoule je Gába, já jsem chrastítko a vy jste vozembouch, takže v tom laskavě nedělejte bordel, snad jsme se nějak domluvily;-P

0/0
12.5.2006 13:12

Tyrl

Re: Re: Re: Re: Re: hm (2 - dokončení )

a kam zmizel Vlasák ;-( ?  ;-D

0/0
12.5.2006 14:21

Lukasino

Některý věci jsou opravdu tak do kabaretu...

Není to špatný, něco se určitě i chytne ale střídá to pak opravdu kabaretní kousky které si ve věži v obejváku pustí málokdo! Hodnocení které je pěkné se mi zdá taky pěkně zaplacené když to srovnám s některým jiným albem a pak si přečtu názor kritika tak mi opravdu někdy přijde že je to jen o penězích... i když co člověk to názor...

0/0
11.5.2006 13:17

prisci

Pane Vlasáku,

opravte si názvy těchto písní v ukázkách:

Polárka,

Spolu, ne zvlášť

Peklíčko

Pravděpodobně jste měl hotovou recenzi dříve než CD vyšlo, protože na CD tyto mnou uvedené písně nejsou a navíc téměř všechny písně jsou v úplně jiném pořadí.  Že by tato kladná recenze byla přímo na objednávku kohosi? A k tomu CD vlastně ani nepotřebujete!!!

0/0
11.5.2006 11:49

Konstrukter

Slušné

Na schovávanou a stará čundračka znějí hodně dobře.R^ Na to že to je její první album a prakticky všechno si napsala sama to je good.

0/0
11.5.2006 11:27

kus_buchty

hm

A sakra. Kladná recenze od pana Vlasáka. Tak to se mi dozajista líbit nebude.

0/0
11.5.2006 11:16

prehistorik

To bude urcite zase nejaka naslapla deska, hned si ji bezim koupit

8-o8-o8-o8-o8-o

0/0
11.5.2006 7:21

gagaryn

Re: To bude urcite zase nejaka naslapla deska, hned si ji bezim koupit

ještě tak dva týdny počkej, pak jí budou dávat zadarmo k novinám.8-o

0/0
11.5.2006 11:25







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.