Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šéfkuchař hodnotil jídlo ze stánků na festivalu. Vyhrály halušky

  8:38
Kdo si nekoupí ve stáncích u karlovarského hotelu Thermal halušky, sedlácké brambory, bagetu či klobásu, jako by ani nebyl na filmovém festivalu. Ten má vítěze a poražené i v kategorii rychlého občerstvení. Letošním propadákem jsou sedlácké brambory.
Zástupce šéfkuchaře hotelu Thermal Jan Schmiedhamer (vlevo) a šéfkuchař...

Zástupce šéfkuchaře hotelu Thermal Jan Schmiedhamer (vlevo) a šéfkuchař Jaroslav Janda při ochutnávce jídla z festivalových stánků. (8.7.2014) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Z hodnocení jídel, na které stojí lidé u festivalového paláce Thermal fronty, se stává tradice. Letos hodnotil šéfkuchař Thermalu pokrmy, které mu přinesl reportér karlovarské redakce MF DNES, už počtvrté. K ochutnání byly sedlácké brambory, párečky v bagetě, bruschetta se slaninou, halušky a klobása.

I přes některé výhrady zvítězily u šéfkuchaře Jaroslava Jandy i jeho zástupce Jana Schmiedhamera halušky. Ze sedláckých brambor oba cítili méně kvalitní olej, který se vsákl do suroviny.

"Do sedláckých brambor se mně moc nechce. Vypadají, jako by je někdo koupil už včera. Dal bych je v žebříčku až na poslední místo," řekl při hodnocení vzhledu šéfkuchař Jaroslav Janda.

Se svým zástupcem nezatratil halušky, protože nasytí. Jen se oběma kuchařům nezamlouvala cena. Třicet deka totiž přijde na 87 korun.

Vše je tučné, mastné a v horku nevhodné

Ještě o něco dráž, za baťovských 99 korun si mohou vyhladovělí návštěvníci kopit bruschettu s chilli a slaninou. A právě cenou toto jídlo, prodávané v největším stanu naproti Thermalu, "zaujalo" šéfkuchaře především.

"Náklady na tuto rádoby pizzu jsou nula nula nic. Jídlo je něco mezi pizzou a bruschettou. Místo pizzového těsta dostane zákazník jakousi giga veku. Finanční výtěžnost bruschetty je devadesát procent. Vizuálně jídlo nevypadá špatně, docela si s ním pohráli. Ale na tlusté vece to je trochu divné. Když je někdo ochotný zaplatit stovku, tak proč ne," uvedl zástupce šéfkuchaře Jan Hamerschmied.

Bruschettu dal na druhé místo. O příčku níže skončila klobása s chlebem, prodávaná u stánku vedle Thermalu za 70 korun. Šéfkuchař o klobáse prohlásil, že na ní nelze nic zkazit. To se při ochutnávce prokázalo. Navíc má rád klobásu vypečenější. Tentokrát tomu tak bylo: "Je to dobrý poměr cena - výkon."

Nezaujala bageta s grilovanými párečky za 39 korun. Skončila předposlední. Z hlediska správné výživy posuzovaná jídla propadla. „Vše je tučné, mastné a ke konzumaci v horku nevhodné,“ uvedla nutriční terapeutka Thermalu Jana Brandtlová. 

Oba mistři kuchaři byli smířlivější. Jídla, která ochutnali, totiž spolehlivě strávníky zasytí. Říkají, že halušky získaly v Karlových Varech tradici. Dají si je na stojáka lidé, kteří mají málo času. Doma se pak chlubí, že na filmovém festivalu viděli třeba Mela Gibsona a ještě si dopřáli halušky.

  • Nejčtenější

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil vozidla v...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Záchranná stanice je opět plná mláďat, někdy je pomoc spíše na škodu

14. května 2024  12:34

Drozdi, kosi, káčata i ježci. Začala sezona mláďat a zvířecí záchranáři mají napilno. Také v...

Klášter Teplá výjimečně otevřel podzemní chodby, jedna možná sloužila k útěku

13. května 2024  13:21

Zklamu vás hned na začátku, je tady spousta chodeb, ale nejsou to chodby tajné. Těmito slovy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Splašky z Ašska vytékají do přírody a plynou do Německa. Ostuda, uznává starosta

14. května 2024  9:14

Alarmující výsledky přinesl více než rok trvající hydrogeologický průzkum, který na Ašsku prováděla...

Unikátní hrob z doby halštatské pod Vladařem vydal jantarové tajemství

20. května 2024  18:03

Množstvím uložených jantarových předmětů unikátní hrob objevili na poli nedaleko obce Močidlec...

České dráhy postaví v Chebu servisní halu za 755 milionů, opravy se zefektivní

20. května 2024  16:03

Moderní, úsporná a především větší bude nová opravárenská hala za 755 milionů korun, kterou České...

Radostné novinky z Ašska. Stádo divokých koní je o dvě hříbata bohatší

20. května 2024  13:20

Hned dvě velká překvapení a dvojitou radost připravili svým chovatelům divocí koně v Krásné na...

Na abertamské křižovatce během pár dní hořelo další auto, všichni stihli utéct

20. května 2024

Druhý požár osobního automobilu na v podstatě totožném místě v rozmezí pouhých několika dní...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...