Ze hry 1913 souboru Tygr v tísni

Ze hry 1913 souboru Tygr v tísni | foto: Vila Štvanice

RECENZE: Eva Josefíková hraje na Štvanici Kokoschkovu múzu Mahlerovou

  • 0
V nově rekonstruovaném divadelním prostoru Vila Štvanice připravil soubor Tygr v tísni hru 1913 podle bestselleru Floriana Illiese. Rozehrává v ní osudy významných osobností tehdejší doby těsně před vypuknutím Velké války.

O konci starých časů, přelomových letech, začátku první světové či o tom „opravdovém“ začátku dvacátého století toho bylo jenom v minulém roce zinscenováno víc než dost. Soubor Tygr v tísni však přes podobné proklamace přináší do pražské Vily Štvanice hru, která se společensko-politickými změnami druhého desetiletí minulého století nezabývá primárně; využívá je spíše jako pozadí.

Režiséři Marie Nováková a Ivo Kristián Kubák pro hru 1913 zadaptovali stejnojmennou knihu Floriana Illiese, která se zaobírá vnitřními zákoutími významných předválečných postav a vznikem jejich zásadních děl či myšlenek. Diváci tak mohou nahlédnout do duší Sigmunda Freuda, Carla Gustava Junga, Oskara Kokoschky, Almy Mahlerové, Franze Kafky či Marcela Duchampa.

1913

70 %

Vila Štvanice

premiéra 22. února 2015

režie: Ivo Kristián Kubák, Marie Nováková

hrají: Kateřina Císařová, Eva Josefíková, Anežka Rusevová, Jiří Böhm, Jáchym Kučera, Matěj Nechvátal, Jan Tichý, Luboš Veselý

Neotřelý prostor Vily Štvanice pracuje sám o sobě, takže souboru stačí jen kmen stromu a bílé plátno. Více než vizuálně se totiž příběh, který je určen spíše pro menšinové publikum, odehrává v rovině dialogů, kde každý z herců rozehrává vnitřní svět své postavy a nechává vyniknout pohnutky, díky kterým hrdina tvořil, bádal či prostě žil a miloval.

Vedle Almy Mahlerové, kterou ztvárňuje Eva Josefíková, zaujme Sigmund Freud Luboše Veselého a Franz Kafka Jiřího Böhma, vyrovnané výkony však podávají všichni herci.